Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute

Juhani Peltosen seura ry, jäsenkirje 2/2015

Tervehdys Lopelta!

Kesä on taas mennyt, ja Juhani Peltosen seura valmistautuu syksyn tapahtumiin.

Vuosikokouksessa 21.5.2015 päätettiin hiukan uudistaa seuran toimintaa. Jo 15 kertaa järjestetty kevätseminaari jää huilaamaan, ja sen sijaan pidetään useita pienempiä tapahtumia vuoden mittaan.

Tämä ratkaisu toki vaatii jäsenkunnan ideoita, joten nyt reippaasti suunnittelemaan. Kutsu peltosseuralaiset johonkin sopivaan tapahtumaan tai järjestä sellainen itse. Näistä vaihtoehdoistahan on puhuttu usein, mutta toteutettu harvemmin.

Samoin päätettiin järjestää vuosikokous jatkossa Helsingissä, jotta osallistuminen olisi useammalle helpompaa. Kannattaa jo nyt miettiä sopivaa paikkaa! Olemme olleet seuran puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Heinosen kutsumina eduskuntatalossa, teatteriesitykseen yhdistettynä kansallisteatterissa ja kansalliskirjastossakin kerran oltiin. Jotain vastaavaa voisimme tehdä ensi keväänä.

Mutta ensin tulee syksyn tapahtumaksi sovittu elokuvailta Lopella kunnatalon valtuustosalissa keskiviikkona 18.11. klo 18. Juhani Peltosen tuotantoahan esitettiin monena vuonna kevätseminaarin yhteydessä Markku Pölösen juontamissa perjantaimatineoissa. Kaikki tallenteet ehdittiin käydä läpi, mutta sen verran aikaa on kulunut, että nyt voidaan aloittaa alusta.

Viime syksynä jo kokeiltiin ideaa, ja Metsästys joulun alla kokosi Lopen kunnantalon valtuustosalin täyteen. Nyt aloitetaan alusta. Vuoden 2002 tapahtuman – teemaltaan Merkillinen mies - elokuva oli Semmoinen karhu.

Peltosen näytelmän pohjalta tehty televisioelokuva esitettiin ensimmäisen kerran 27.3.1973 ja tuotanto on YLE TV2 teatteritoimituksen. Semmoinen karhu kertoo eläkkeellä olevan pariskunnan sunnuntaipäivästä.

Tämän jäsenkirjeen liitteenä tulee muille paitsi ainaisjäsenille jäsenmaksulomake. Pankkitilin numero, johon jäsenmaksun 15 euroa voi maksaa, on Juhani Peltosen seura FI64 5253 1520 0248 87.

Jäsenmäärämme on nykyisin noin 50, joten lisä ei tekisi pahaa. Nyt kaikki uusia jäseniä hankkimaan!

Lämpimästi tervetuloa elokuvailtaan!

Lisätietoja kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen 040 330 6035 ja Lopen opiston rehtori Erja Karvinen 050 500 2169.
Juhani Peltosen Seura Ry, Tiedote 1/2015

Runoilua Peltosen seuran kirjallisuustapahtumassa

Loppilaisen Juhani Peltosen kirjailijanimikkoseuran perinteistä kirjallisuustapahtumaa vietettiin jälleen kirjailijan syntymäpäivän aikoihin, tänä keväänä hiukan myöhässä eli torstaina 21.5.2015.

Kirjallisuusseminaarin uutuus oli Lopen opiston kirjoittajaryhmän ja opettajana toimivan Outi Uotilan valmistama Runoroottori. Roottorista sai kupongin täyttämällä tilata itselleen runomuotoisen muotokuvan. -Näitä runomuotokuvia harrastetaan jonkin verran, ja kiinnostus on lisääntymässä, kertoi Outi Uotila.

Loppilaisille idea oli sen verran uusi, että tilauksia ei suuremmin tullut. Sen verran kuitenkin, että hauska esimerkki saatiin. Jatkossa sitten lisää.

Seminaarin teema, Suhteeni runouteen eli miten minusta tuli runotyttö/poika, kirvoitti mukavia puheenvuoroja. Liisa Mäkelä kertoi, miten runous voi tulla geeneissä. Ehkei ihan vakavissaan, mutta perheen vaikutus harrastukseen tuli kyllä selväksi.

Juhani Peltosen seuran aktiivi ja Peltosten ystävä Antti Seppä kertoi suurtyöstään, kirjailijan tekstien luetteloinnista ja keräilystä. Juhani Peltonen teki valtavasti kolumneja ja juttuja lukuisiin lehtiin, joten lista on valtava. Se on tarkoitus siirtää seuran kotisivuille.

Antti Seppä myös esitti Juhani Peltosesta tekemänsä runon, joten Runoroottori toimi tälläkin tavalla.

Myös seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen keräilee Juhani Peltosen tekstejä. Tällä kerralla hän teemaan liittyen luki Juhani Peltoselta aikoinaan saamansa kirjeen.

Keskeinen ja hieno osa iltaa oli pianisti Pekka Pitkäkosken musisointi esitysten välissä.

Seminaarin juonsi viihdyttävään tapaansa seuran varapuheenjohtaja, toimittaja Risto Nurmi.

Vuosikokouksessa hallituksen erovuoroiset jäsenet Tuula Nurmi ja Anto Leikola valittiin uudelleen. Toimintaa päätettiin myös hiukan uudistaa, ja nykyisenlaista kirjallisuusseminaaria ei ensi keväänä ole.

Päivä alkoi kukkien laskulla kirjailijan muistomerkille Lopen hautausmaalla.

Tapahtumiin osallistui nelisenkymmentä kirjallisuuden ystävää.

Vuoden 2015 teemaruno:

Miksei tätä kirottua palloa
ajatella omalaatuisena puistona,
missä voitaisiin yhteistuumin
käydä ja kanssakäydä?

On tappavaa päätoimisesti
vilkuilla ympäriinsä,
kauhistua itseään ja toisia,
kun jokainen on jokaisen vihollinen.

Eikä ketään voi lohduttaa sanonta:
”Elää on vaarallinen kulkutauti
ja kuolema parantava lääke”.,
kun päinvastoin pitäisi olla.

Juhani Peltosen runokokoelmasta Pitkää omalaatuista rykimistä osiosta Paskaisen ilmakehän kupolissa vuodelta1974, Nimiösivun sitaatti: ”On tultu viimeiselle rajalle” I.A.Buninin teoksesta Kultainen maaperäRuno on julkaistu uudelleen kokoelmassa Koko valittu runous WSOY 2007

Juhani Peltosen seura ry, jäsenkirje 1/2015

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN

Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidetään Lopella kirjaston Fallesmannissa (Kauppatie 3) kevättapahtuman yhteydessä torstaina 21.5.2015 klo 17-17.30 (hallitus kokoontuu klo 16.30)

KUTSU KEVÄTTAPAHTUMAAN

Juhani Peltosen seuran perinteistä kevättapahtumaa vietetään torstaina 21.5.2015 klo 18 alkaen.

Vuoden 2015 teemaruno:

Miksei tätä kirottua palloa
ajatella omalaatuisena puistona,
missä voitaisiin yhteistuumin
käydä ja kanssakäydä?

On tappavaa päätoimisesti
vilkuilla ympäriinsä,
kauhistua itseään ja toisia,
kun jokainen on jokaisen vihollinen.

Eikä ketään voi lohduttaa sanonta:
”Elää on vaarallinen kulkutauti
ja kuolema parantava lääke”.,
kun päinvastoin pitäisi olla.

Juhani Peltosen runokokoelmasta Pitkää omalaatuista rykimistä osiosta Paskaisen ilmakehän kupolissa vuodelta1974, Nimiösivun sitaatti: ”On tultu viimeiselle rajalle” I.A.Buninin teoksesta Kultainen maaperä
Runo on julkaistu uudelleen kokoelmassa Koko valittu runous WSOY 2007

Vuoden teemaruno kertoo osaltaan Juhani Peltosen tekstien hämmästyttävästä ajankohtaisuudesta; rajanaapureiden pullistelu, uhkailu, sota, alueiden ryöstö, yleinen pelko tulevaisuudesta sekä monenlaiset teoriat ja hokemat strategioista ja turvattomuudesta. Juhani Peltonen puki asian iskevästi sanoiksi yli 40 vuotta sitten.

Tämän vuoden uutuus on tilausrunopaja Runoroottori. Päivien järjestelyissä viime vuosina aktiivisesti mukana ollut Lopen opiston Kokeileva kirjoittaminen –ryhmä opettajansa Outi Uotilan johdolla tekee runoja tilauksesta.

Oman runon voi tilata runolomakkeella, jonka viimeinen palautusaika on tapahtumapäivänä torstaina 21.5. klo 16. Lomake löytyy sähköisenä seuran kotisivulta, kulttuuritoimen ja opiston kotisivuilta ja painettuna kirjastosta ja kunnantalosta. Sähköisesti tilauksen voi palauttaa erja.karvinen(at)loppi.fi ja painetun kirjaston tai kunnantalon palautelaatikkoon tai postilla Lopen opisto, Yhdystie 5, 12700 Loppi.

Lataa runolomake tästä

Lämpimästi tervetuloa kokoukseen ja tapahtumaan!

Lisätietoja kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen 040 330 6035 ja Lopen opiston rehtori Erja Karvinen 050 500 2169.