Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute

Juhani Peltosen seura ry, tiedote 2/2013 www.juhanipeltonen.net

Juhani Peltosen seuralla
teemana kielen moninaisuus

Lopen kirjaston Fallesmannissa pohdittiin torstai-iltana rennosti kirjallisuuden ja kielen asioita Juhani Peltosen seuran kevättapahtumassa. Perinteisesti nautittiin myös hyvästä musiikista, jota tällä kerralla tarjosi muusikko, sanoittaja, kääntäjä Turkka Mali.

Vuoden 2013 teemaa vauhdittamaan oli tällä kerralla valittu lause kokonaisuudesta Osa mahdollista ohjelmaa vuodelta 1978: Käsistä valumaan pyrkivän allikon rehti, suomalainen kumoaminen kirkkaitten aforismien saattelemalla. Juhani Peltosen kielenkäytölle tunnusomainen teksti on julkaistu uudelleen teoksessa Kirjeitä hullunmyllystäni vuonna 2009.

Lopen opiston Kokeileva kirjoittaminen –ryhmän opettaja Outi Uotila kertoi kirjoittajaryhmän toiminnasta ja menetelmistä. Kahden kirjoittajaryhmäläisen Soile Lindforsin ja Meeri Lindforsin tekstit olivat esimerkkeinä. Myös yleisö pääsi kokeilemaan kirjoittamista!

Kirjallisuusterapiasta, sen perusteista ja menetelmistä kertoi kirjallisuusterapeutti Satu Nieminen. Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys on perustettu jo vuonna 1981, mutta tämä terapiamuoto on ehkä jäänyt hiukan tuntemattomammaksi vaikkapa kuvataideterapiaan tai musiikkiterapiaan verrattuna.

Turkka Mali kertoi musisoinnin välissä kielen ja musiikin suhteesta, eri kielten ominaisuuksista kääntäjänä ja sanoituksen vaikeuksista. Turkka Mali on toiminut kouluttajana lukuisilla oppilaitosten kursseilla.

Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä kirjallisuuden ystävää.

Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidettiin kevättapahtuman yhteydessä torstaina 16.5.2013. Toimintaa päätettiin jatkaa entiseen malliin. Hallituksen erovuoroiset Anto Leikola ja Tuula Nurmi valittiin uudelleen. Yhdistyksen puheenjohtaja on kansanedustaja Timo Heinonen.

Kirjailija Juhani Peltosen syntymästä tulee tänä keväänä kuluneeksi 72 vuotta, ja kirjailijan nimikkoseura on toiminut 12 vuotta. Idea seuran perustamisesta syntyi Lopen liikuntahalli Elmolassa, jossa vietettiin kirjailija Juhani Peltosen syntymän 60-vuotispäivää 12.5.2001.

Lopen hautausmaalla on kuvanveistäjä Kimmo Kaivannon ystävälleen Juhani Peltoselle suunnittelema muistokivi, joka myös paljastettiin 12.5.2001. Peltospäivä alkoikin jälleen kukkien laskulla ja muistohetkellä Peltosen muistomerkillä. Juhani Peltonen syntyi 12.5.1941 ja kuoli 25.2.1998.

Kirjallisuuden ystäviä Lopelle kokoavaa teemapäivää ovat seuran ohella järjestämässä Lopen kulttuuritoimi, opisto ja kirjasto.
Juhani Peltosen seura ry, tiedote 1/2013
www.juhanipeltonen.net

VUOSIKOKOUS

Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidetään Lopella kirjaston Fallesmannissa (Kauppatie 3) kevättapahtuman yhteydessä torstaina 16.5.2013 klo 17.30-18 (hallitus kokoontuu klo 17)

KEVÄTTAPAHTUMA

Juhani Peltosen seuran perinteistä kevättapahtumaa vietetään torstaina 16.5.2013 klo 18 alkaen Teemana on kaunis, joustava ja kielenkäyttäjälle mukavia haasteita tarjoava suomen kieli ja sen monenlaiset mahdollisuudet.

Juhani Peltosen sanoin:
Käsistä valumaan pyrkivän allikon rehti, suomalainen kumoaminen kirkkaitten aforismien saattelemalla.
Osa mahdollista ohjelmaa vuodelta 1978
teoksessa Kirjeitä hullunmyllystäni (WSOY, Juva 2009)

Ohjelman suunnittelussa aktiivisesti ovat olleet mukana Lopen opiston Kokeileva kirjoittaminen –ryhmä opettajansa Outi Uotilan johdolla. Vierailevana tähtenä on muusikko, sanoittaja, kääntäjä Turkka Mali. Hän puhuu kielen ja musiikin suhteesta sekä luonnollisesti musisoi ja viihdyttää illan päätteeksi.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen 040 330 6035 ja Lopen opiston rehtori Erja Karvinen 040 330 6038.