Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute
Juhani Peltosen seura ry, TIEDOTE 3/2010

Juhani Peltosen seuran tapahtumassa
keskusteltiin minuudesta ja mediasta

Usein kaivattua keskustelua oli tarjolla tavallistakin runsaammin vuoden 2010 Juhani Peltosen seuran kirjallisuustapahtumassa Minun on ikävä minua.

Minuudesta, sen etsimisestä, muuttumisesta ja katoamisesta nykyisessä sosiaalisen median ja perinteisen median muokkaamassa maailmassa toki riittää pohdittavaa – tämän jälkeenkin.

Innostavista alustuksista keskustelu aina lähtee, niin nytkin. Filosofi Johannes Ojansuu ja toimittaja Outi Uotila pohdiskelivat aihetta niin mielenkiintoisesti, että yleisön oli helppo heittäytyä mukaan. Kun vielä seuran varapuheenjohtaja, toimittaja Risto Nurmi johdatteli juttua ammattitaitoiseen tapaansa, saatiin esille useita kiinnostavia näkökulmia.

Hyvin ankaran kulman elämään tarjosivat niin iltapäivän elokuvaesitys, Juhani Peltosen tekstiin pohjautuva Ei jälkeäkään kuin illan teatteriesitys, Rosa Liksomin novelleista koottu Pruuklinin kissat. Kummankin esityksen huumori oli melko jylhää, ja yksilön kohtalo lähinnä karu.

Lauantain 8.5.2010 tapahtumiin osallistui puolen sataa kirjallisuuden ja kulttuurin ystävää. Mukavaa päivän viettoa edisti jo perinteinen väliaikatarjoilu, ja tietoa lisäsivät sekä Juhani Peltosen tuotantoa esittelevä näyttely että Lopen kirjakaupan järjestämä kirjamyynti.

Juhani Peltosen seuran, Lopen kunnan kulttuuritoimen, kirjaston ja Lopen opiston järjestämä kirjallisuustapahtuma juhlistaa ensi vuonna kirjailija Juhani Peltosen syntymän 70-vuotispäivää lauantaina 14.5.2011. Kirjallisuustapahtuma järjestetään silloin kymmenettä kertaa, ja aiheena on rakastettu Elmo.

Juhani Peltosen Seuran tapahtuma 2010 - Johannes Ojansuu Juhani Peltosen Seuran tapahtuma 2010 Juhani Peltosen Seuran tapahtuma 2010 - Outi Uotila


Juhani Peltosen seura ry, TIEDOTE 2010

Juhani Peltosen seuran tapahtumassa kysytään:

Mitä minuudelle
on tapahtumassa?

Mitä on minuus sosiaalisen median pauhussa, avatarten rokatessa, faktan ja fiktion rajojen hämärtyessä. Olemmeko muuttuneet itsellemmekin tuntemattomiksi? Tai kuten kirjailija Juhani Peltonen runossaan sanoo: Minua ei ehkä enää ole.

Filosofi, kirjailija ja Juhani Peltosen seuran perustajajäsen Johannes Ojansuu pohdiskelee aihetta lauantaina 8.5.2010 seuran kirjallisuustapahtumassa Lopella. Keskustelua alustaa myös toimittaja Outi Uotila, jonka näkökulma lähtee perinteisestä mediasta. Tilaisuuden juontaa seuran varapuheenjohtaja Risto Nurmi.

Minun on ikävä minua –tapahtuma on jo yhdeksäs Juhani Peltosen seuran kirjallisuustapahtuma. Järjestelyissä mukana olevan Lopen opiston 40-vuotisen toiminnan kunniaksi se on taas parin vuoden tauon jälkeen koko päivän kestävä.

Seminaarin jälkeen iltapäivällä on vuorossa elokuvaesitys, Juhani Peltosen tekstiin pohjautuva Ei jälkeäkään. Televisioelokuvan ensiesitys oli 14.3.1988, ja ohjaajana oli muitakin Juhani Peltosen näytelmiä valmistanut Pauli Virtanen ja tuottajana MTV.

Pääosassa Valto Hakamaana nähdään Markku Toikka, kertojana on Veikko Honkanen ja muissakin rooleissa nähdään eturivin näyttelijöitä Kristiina Elstelästä Hannu Huuskaan, Eila Pehkoseen ja Katriina Rinteeseen.

Illalla saadaan vielä nauttia teatterista. Rosa Liksomin novelleista kootun Pruuklinin kissat on ohjannut Seppo Halttunen ja rooleissa nähdään kesäloppilainen Marja-Leena Kouki sekä Mira Kivilä.

Kirjallisuuden ystäviä Lopelle kokoavan tapahtuman järjestäjiä ovat seuran ja opiston ohella tietenkin Lopen kirjasto ja kulttuuritoimi. Samalla tavalla perinteisiä ovat myös yhteistyökumppanit Lopen osuuspankki, Majan Herrat Oy ja Lopen kirjakauppa.

Majan Herrat huolehtivat, että sielun ohella on tilaisuus ravita myös ruumista. Kirjakauppias Terttu Romanoff taas myy tilaisuuden ajan Peltosen kirjoja Fallesmannissa, ja varmistaa, että Juhani Peltosen kirjojen kokoelmia on mahdollisuus täydentää.

Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidettiin maanantaina 26.4.2010. Seuran puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Timo Heinonen, sihteerinä vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen ja muut hallituksen jäsenet ovat Kimmo Kaivanto, Erja Karvinen, Antti Kuosmanen, Anto Leikola, Risto Nurmi (vpj), Tuula Nurmi, Antti Seppä.

Kirjallisuuspäivän tapahtumapaikka on Lopen kirjaston Fallesmannisali Lopen kirjonkylässä Kauppatie 3.

Kirjallisuusseminaari alkaa klo 12, elokuvaesitys klo 15 ja teatteri klo 18.

Lisätietoja kotisivuilta www.loppi.fi ja www.juhanipeltonen.net. sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen 040 330 6035 ja rehtori Erja Karvinen 019 758 6038.

Minun on ikävä minua.
Minun on ikävä minua.
Minne minä olen joutunut?
Monet, etenkin lapset ja vanhukset
kääntyvät Taivaan Isän puoleen.
Minä turvaisin yksin minuun
ja tunnustaisin minulle kaiken,
pyytäisin ymmärtämystä ja hetkeksi rauhaa.
Mutta minua ei ehkä enää ole.
Tai minä olen muuttunut tuntemattomaksi.
Minun ikäni äänettömyydessä enteet
käyvät ylivoimaisiksi kestää
aamuöisin huhtikuussa.

(Juhani Peltonen, kokoelmassa Näköisveistos ruumiskirstusta1987 ja Koko valittu runous –kokoelman toiseksi viimeinen runo)

Juhani Peltosen seura ry, jäsenkirje 1/2010

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN

Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidetään seuran puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Heinosen kutsumana maanantaina 26.4.2010 Helsingissä eduskuntatalossa (sisäänkäynti pääovesta, portaat ylös, keskeltä sisään ja turvatarkastukseen).

Ohjelmassa on ensin taidepainotteinen kierros talossa oppaan johdolla klo 15 (hallitus kokoontuu klo 14.30), vuosikokous alkaa klo 16 ja samalla nautitaan iltapala. Kokoomuksen ryhmähuone on kokoustilana.

Turvajärjestelyjä, kierrosta ja iltapalaa varten pyydämme ennakkoilmoittautumista perjantaihin 16.4. mennessä, viimeistään! Samalla ilmoitat erityisruokavaliostasi.
Sähköpostilla tuula.pirinen@loppi.fi tai puhelimella 040 330 6035.

KUTSU KEVÄTTAPAHTUMAAN

Juhani Peltosen seuran perinteinen kevättapahtuma on tänä vuonna nimeltään Minun on ikävä minua. Lopen opiston 40-vuotisen toiminnan kunniaksi tapahtumaa vietetään parin vuoden tauon jälkeen taas hiukan laajempana, lauantaina 8.5.2010 klo 12 alkaen Lopen kirjaston Fallesmannissa (Kauppatie 3).

  • klo 12 seminaari aiheesta minuus sosiaalisen median tuiverruksessa
  • klo 15 elokuvaesitys Juhani Peltosen tekstiin pohjautuva Ei jälkeäkään (MTV 14.3.1988)
  • klo 18 teatteri Rosa Liksomin novelleista koottu Pruuklinin kissat, ohjaus Seppo Halttunen.
    Rooleissa kesäloppilainen Marja-Leena Kouki ja Mira Kivilä

Yhdeksännen kerran kirjallisuuden ystäviä Lopelle kokoavassa tapahtumassa on mukana luonnollisesti myös Majan Herrat Oy, joten sielun ohella on tilaisuus ravita myös ruumista.

Lopen kirjakauppa on samoin osa perinteistä kuviota. Voit täydentää kokoelmiasi, sillä kirjakauppias Terttu Romanoff myy tilaisuuden ajan Peltosen kirjoja Fallesmannissa.

Minun on ikävä minua.
Minun on ikävä minua.
Minne minä olen joutunut?
Monet, etenkin lapset ja vanhukset
kääntyvät Taivaan Isän puoleen.
Minä turvaisin yksin minuun
ja tunnustaisin minulle kaiken,
pyytäisin ymmärtämystä ja hetkeksi rauhaa.
Mutta minua ei ehkä enää ole.
Tai minä olen muuttunut tuntemattomaksi.
Minun ikäni äänettömyydessä enteet
käyvät ylivoimaisiksi kestää
aamuöisin huhtikuussa.

(Juhani Peltonen, kokoelmassa Näköisveistos ruumiskirstusta 1987 ja Koko valittu runous –kokoelman toiseksi viimeinen runo)