Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute
Juhani Peltosen seura ry, TIEDOTE 3/2009

Kirjeestä -illassa viihdyttiin

Kirjailija Juhani Peltosen syntymäpäivänä 12.5.2009 Lopella vietetty kirjallisuustapahtuma Kirjeestä oli entiseen tapaan sekä mukava että informatiivinen. Seuran jäseniä ja kirjallisuuden ystäviä oli paikalla vajaa 80 eli sopivasti Fallesmannin tiloihin.

Tilaisuus alkoi tällä kertaa peräti kahden uuden teoksen esittelyllä. Kirjeitä hullunmyllystäni –kirjaa ja sen valmistusprosessista ja taustoista kertomassa olivat sekä Juhani Peltosen kirjeet teosta varten koonnut kirjailija Antti Seppä että WSOY:n julkaisupäällikkö Harri Haanpää. Timotein uuden peltospitoisen levyn Peipposen pesän esitteli luonnollisesti kuoron johtaja, director cantus Pekka Perko.

Kirje, joka on merkinnyt paljon eli jälkimmäinen osa illasta sekä itketti että nauratti. Kirjeet sota-ajalta, miksei myös nuoren rakkauden herkkyys liikuttivat ja herkistivät. Sitten oli myös arvokkaita ja merkittäviä kirjeitä, kuten Asko Kaikusalon presidentti Urho Kekkoselta saama kirje tai Pekka Perkon säveltäjä Juhani Komulaiselta kirjeitse saamat ensimmäiset nuotit uuteen sävellykseen.

Omia tärkeitä kirjeitään esittelivät myös seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen, seuran hallituksen jäsen, emeritusprofessori Anto Leikola, Samuli Parosen seuraa samalla edustanut Laila Palkkimäki sekä kirjallisuustapahtumassa myös viime vuonna komeasti esiintynyt Liisa Mäkelä.

Kirjastotoimenjohtaja Tarja Toivonen luki nuoren Aino Kallaksen Lopella kirjoittamia kirjeitä. Nehän ovat jo samalla tavalla kirjallisuutta kuin Juhani Peltosen kirjeet hullunmyllystä.

Tilaisuuden juonsi ammattitaitoisesti seuran varapuheenjohtaja, toimittaja Risto Nurmi. Viihtyisyyttä lisäsi luonnollisesti myös väliaikatarjoilu, jonka seura vanhaan tapaan tarjosi. Hienona lisänä olivat kirjastonjohtajan kokoama, aiheeseen liittyvä kirjanäyttely sekä Lopen kirjakaupan järjestämä kirjamyynti.

Juhani Peltosen seuran, Lopen kunnan kulttuuritoimen, kirjaston ja Lopen opiston järjestämää kirjallisuustapahtumaa vietettiin kahdeksannen kerran.
Juhani Peltosen seura ry, TIEDOTE 2/2009

Juhani Peltosen seura kutsuu Kirjeestä-iltaan

Kirjailija Juhani Peltosen syntymäpäivänä 12.5. Lopella vietettävä kirjallisuustapahtuma, tänä vuonna nimeltään Kirjeestä, kokoaa jälleen yhteen monta toimijaa ja yhteistyökumppania.

Tiistaina 12.5.2009 klo 18 alkaen Lopen kirjaston Fallesmanniin kokoontuu väkeä monelta taholta; 25-vuotisjuhliaan viettävän riihimäkeläisen Samuli Parosen seuran sekä Lopen lukion ja yläasteen äidinkielen opetuksen kanssa on taas viritelty yhteistyötä, WSOY, Lopen kirjakauppa, Lopen osuuspankki ja Timotei-kuoro ovat jo tuttuja tahoja.

Kirjallisuusillassa juhlistetaan kahden tai miksei kolmenkin uuden taideteoksen julkaisua. Kolmas runsaasti esillä oleva taideteos on kirjallisuustapahtuman kuvallinen tunnus. Juhani Peltosen sisaren tytär, kuvataiteilija Petra Giacomelli teki vahvan kuvan kanneksi tapahtumassa esiteltävään Kirjeitä hullunmyllystäni –kirjaan, josta se napattiin tapahtumaan.

Kirjeitä hullunmyllystäni on kirjailija Antti Sepän suur’urakka, valikoima Juhani Peltosen kirjeitä. WSOY:n kustantamaa, ihan näinä aikoina julkaistavaa kirjaa on kirjallisuusillassa esittelemässä myös Peltosen kirjallisen tuotannon ystävä, julkaisupäällikkö Harri Haanpää. Antti Seppä on myös valikoinut tilaisuudessa luettavaksi pari kirjettä.

Maineikkaan loppilaisen naiskuoron Timotein uuden, hyvin peltospitoinen levyn Peipposen pesän esittelee luonnollisesti kuoron johtaja, director cantus Pekka Perko. Tilaisuudessa kuullaan myös makupaloja levyltä. Lisäksi Pekka Perko on yksi niistä loppilaisista kulttuurihenkilöistä, jotka tuovat iltaan itselleen merkittävän kirjeen.

Jälkimmäinen osa illasta vietetäänkin erilaisten esitysten - toivottavasti myös spontaanien ja yllättävien esilletulojen - merkeissä teemalla Kirje, joka on merkinnyt paljon. Lopen kirjasto on viimevuotisen toiverunoillan tapaan tarjonnut foorumin kirjallisuuden ystävien aktiivisuudelle. Kirjastossa on jälleen laatikko, johon voi pudottaa tiedon kirjeestä ja mahdollisesti ilmoittautua sitä esittämään.

Vaikuttavia kirjeitä löytyy myös kirjaston arkistosta sekä luonnollisesti kirjoista. Kirjastotoimenjohtaja Tarja Toivonen kokoaa lisäksi kirjeaiheisen kirjanäyttelyn. Kirjeeseen liittyviä kirjoja listattaessa selvisi, että niistä voisi koota vaikka kymmenen näyttelyä! Lopella erityisen kiinnostavia ovat esimerkiksi Aino Kallaksen kirjeet.

Tilaisuuden juontaa seuran varapuheenjohtaja Risto Nurmi, ja seura tarjoaa tapahtumassa myös iltapalan.

Juhani Peltosen seuran, Lopen kunnan kulttuuritoimen, kirjaston ja Lopen opiston järjestämää kirjallisuustapahtumaa vietetään jo kahdeksannen kerran.

* Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidettiin torstaina 23.4.2009 Helsingissä Suomen kansallisteatterissa teatteriravintola Morkussa. Erovuoroiset hallituksen jäsenet Kimmo Kaivanto, Anto Leikola ja Tuula Nurmi valittiin uudelleen. Seuran puheenjohtaja on kansanedustaja Timo Heinonen.
Juhani Peltosen seura ry, jäsenkirje 1/2009

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN

Juhani Peltosen seuran vuosikokous pidetään torstaina 23.4.2009 Helsingissä

Suomen kansallisteatterissa teatteriravintola Morkussa. Seuran hallitus kokoontuu klo 16, vuosikokous alkaa klo 17 ja iltapala nautitaan noin klo 17.45. Sen jälkeen halukkaat jatkavat iltaa Omapohjassa, jossa esitetään Wajdi Mouawadin näytelmä Poltto. Olemme varanneet seuralle 20 lippua.

Iltapalaa ja lippuja varten pyydämme ennakkoilmoittautumista perjantaihin 3.4. mennessä, viimeistään! Samalla ilmoitat erityisruokavaliostasi. Sähköpostilla tuula.pirinen@loppi.fi tai puhelimella 040 330 6035.

KUTSU KEVÄTTAPAHTUMAAN

Juhani Peltosen seuran perinteinen kevättapahtuma on tänä vuonna nimeltään Kirjeestä. Sitä vietetään kirjailijan syntymäpäivänä tiistaina 12.5.2009 klo 18 alkaen Lopen pääkirjaston Fallesmannissa (Kauppatie 3).

Kirjallisuusillassa juhlistetaan kahden uuden taideteoksen julkaisua:
Kirjeitä hullunmyllystäni on Antti Sepän suur’urakka, valikoima Juhani Peltosen kirjeitä. WSOY:n kustantamaa kirjaa on esittelemässä myös Peltosen kirjallisen tuotannon ystävä, julkaisupäällikkö Harri Haanpää.

Toinen uusi teos on maineikkaan loppilaisen naiskuoron Timotein uusi peltospitoinen levy, Peipposen pesä. Sen esittelee luonnollisesti kuoron johtaja, director cantus Pekka Perko. Kuulemme myös makupaloja levyltä.

Toinen osa illasta on varattu teemalle Kirje, joka on merkinnyt paljon. Tapahtumassa jälleen vankasti mukana oleva Lopen kirjasto on viimevuotiseen tapaan tarjonnut foorumin kirjallisuuden ystävien aktiivisuudelle. Joiltakin loppilaisilta kulttuuripersoonilta on pyydetty etukäteen teemanmukaisia kirjeitä, joitakin löytyi kirjaston arkistosta sekä kirjoista. Keskeinen rooli on illan yleisöllä, jonka toivotaan esittelevän omia merkityksellisiä kirjeitään. Jos haluat esitellä kirjeen, laita siitä ilmoitus kirjastossa olevaan keräyslaatikkoon. Ex tempore –esityksetkin sallitaan!

Tilaisuuden juontaa seuran varapuheenjohtaja Risto Nurmi.

Kirjastotoimenjohtaja Tarja Toivonen kokoaa myös kirjeaiheisen kirjanäyttelyn.

Totuttuun tapaan Lopen kirjakauppa on tarmokkaasti mukana. Voit täydentää kokoelmiasi, sillä kirjakauppias Terttu Romanoff myy tilaisuuden ajan Peltosen kirjoja Fallesmannissa.

Kahdeksannen kerran kirjallisuuden ystäviä Lopelle kokoavan tapahtuman herkullisesta iltapalasta vastaa jo perinteinen yhteistyökumppani Majan Herrat Oy.

Kirjeestä

Iltapäivällä
kolmesta neljään
aika uppoaa ohuesti
niin kuin veitsi leipään
joka on suurelle perheelle
Ja niin kuin sydän yksinkertaisiin sanoihin
joita mies lukee vaimonsa kirjeestä
siinä missä todella on
kotona
maailmassa
tilapäisessä paikassa
jonka ovet ovat yöhön asti auki
niille jotka haluavat kulkea läpi tai odottaa
että joku tulisi
ja sanoisi jotain
mitä tahansa
ihmisten välillä


(Juhani Peltonen, kokoelmassa Oudot minät 1966)