Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute

2006


Juhani Peltonen -kirjallaisuuspäivät Lopella 12.-14.5.2006 teemalla Lapset ja nuoret ovat tärkeimmät olennot.

Tiedote 26.4.06
Kirjallisuustapahtumassakin lapset ja nuoret ovat tärkeitä


Tiedote 29.3.06
Juhani Peltosen seuralla vuosikokous tiistaina 28.2.2006




Juhani Peltosen seuralla vuosikokous tiistaina 28.2.2006

Vuonna 2002 Lopella perustetun Juhani Peltosen seuran keskeinen tapahtuma on keväisin kirjailijan syntymäpäivän aikoihin vietettävät kirjallisuuspäivät. Runsaat 250 kirjallisuuden ystävää vuosittain kokoava kolmipäiväinen tapahtuma toukokuun puolivälissä järjestetään jo viidennen kerran.

Otsikkona vuonna 2006 on Lapset ja nuoret ovat tärkeimmät olennot. Teema on perinteiseen tapaan alku Juhani Peltosen runosta:

Lapset ja nuoret ovat tärkeimmät olennot:
heidän on maitten valtakunta.
Ja se, jota ei alituisesti jaksa kiinnostaa,
mitä heidän kalloissaan liikahtaa,
siirtyköön turhana hyllylle.


Aiemmat teemat ovat olleet Merkillinen mies (2002), Suloinen muisto (2003), Matkalla luettua (2004) ja Peipposen pesä (2005).

Tavaksi on tullut myös se, että päivien kuvallinen tunnus on jokin Peltosen kirjan kansi - kuuluihan Juhani Peltosen työtovereihin ja ystäväpiiriin monia kuvataiteilijoita. Tänä vuonna aiheeseen sopi Urpo Huhtasen kansi romaaniin Iloisin suru vuodelta 1986. Aiemmat kuvat ovat Pentti Kaskipuron Elmo, Urpo Huhtasen Kuolemansairauteen verrattava syli-ikävä, Pekka Loirin Valaan merkkejä ja Kimmo Kaivannon Kootut runot.

Viime vuoden juttu oli kirjallisuuspäivien yhteydessä julkistettu uusi kirja, Osuma- ja harharetkiä. Kokoelman Juhani Peltosen matkakertomuksista Helsingin Sanomissa vuosina 1974-85 toimitti Harri Haanpää ja kuvitti Juhani Peltosen sisarentytär, taiteilija Petra Giacomelli. Kuvista oli lisäksi hienot näyttelyt; tapahtuman yhteydessä Lopella ja elokuussa Helsingissä Taiteitten yössä galleria Laterna Magicassa.

Julkaisutoiminnalle on myös luvassa jatkoa, sillä julkaisupäällikkö Harri Haanpää on kokoamassa uutta kirjaa Juhani Peltosen lehtiteksteistä. Se valmistunee vuonna 2007.

Alusta lähtien aktiivisesti mukana on ollut myös kansainvälisesti tunnettu loppilainen naiskuoro Timotei johtajanaan dir.cant. Pekka Perko. Kuoro on useana vuonna tilannut tunnetuilta suomalaisilta säveltäjiltä teoksia Juhani Peltosen runoihin. Tänä vuonna kantaesitetään Pekka Kostiaisen kuoroteos Peipposen pesään.

Seuran omaakin toimintaa kehitetään koko ajan. Seura esittäytyi mm. Helsingin kirjamessuilla marraskuussa 2005.
Juhani Peltosen seura myös liittyi Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:hyn heti sen perustamisesta lähtien. Artikkeli Peltosen seurasta oli jo ensimmäisessä Nimikot-lehdessä.

Lopesta tuli Juhani Peltosen kotipaikka pakkomuuton seurauksena 1970-luvun lopulla, mutta vanha kulttuuripitäjä Loppi on vaalinut ja vaalii kirjailijan muistoa monella tavalla.

Liikuntahalli Elmolassa vietettiin kirjailija Juhani Peltosen (1941-98) syntymän 60-vuotispäivää 12.5.2001, ja Lopen hautausmaalla paljastettiin taiteilija Kimmo Kaivannon suunnittelema muistokivi. Puhuttiin myös siitä, että tavattaisiin Juhani Peltosen merkeissä uudelleen.

Juhani Peltosen seuran perustava kokous pidettiin Lopen pääkirjaston Fallesmannisalissa 9.3.2002. Tarkoitus määriteltiin laajasti: Juhani Peltosen kirjallisen tuotannon vaaliminen ja tutkimuksen tukeminen, hänen tuotannostaan iheensa saavan taiteen edistäminen, kirjallisuuspäivien järjestäminen vuosittain Lopella, kirjallisuuspalkinnon jakaminen ja niiden kotiseutuun liittyvien perinteiden vaaliminen, jotka ovat olleet taustana Juhani Peltosen elämäntyölle.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kalevi Sorsa. Hallitukseen kuuluvat nykyisin Timo Heinonen (pj), Kimmo Kaivanto, Erja Karvinen, Kai Kyösti Kaukovalta (uusi), Anto Leikola, Risto Nurmi, Tuula Nurmi, Johannes Ojansuu ja Antti Seppä. Kutsuttuna sihteerinä toimii Lopen kulttuurisihteeri Tuula Pirinen.

Vuoden 2006 tapahtuma

Lopen kirkonkylässä koulukeskuksen A-rakennuksessa
  • Perjantaina 12.5.2006
    klo 18 Elokuvailta
    Markku Pölönen, Eeva Tikka: Yhdellä tarinalla on monet kasvot

    Jatkojen aika
    Ensiesitys TV2:ssa 4.4.1971. Peltosen käsikirjoituksen pohjalta sovitus ja ohjaus Matti Tapio, kuvaus Juhani Heikkonen, leikkaus Jorma Kuusisto, musiikki Juhani Raiskinen, lavastus Seppo Heinonen. Rooleissa Pentti Kultala, Irma Tanskanen, Arto Tuominen, Maija Karhi, Maikki Länsiö, Esko Pesonen, Erkki Thil, Kielo Tommila ja Ilari Paatso.

    klo 18 Käsikirjoituskurssi alkaa, kouluttaja Eeva Tikka

  • Lauantaina 13.5.2006
    klo 10 Käsikirjoituskurssi jatkuu

    klo 13 Kirjallisuusseminaari

    Suomen Kirjailijaliiton pj Kari Levola, filosofi Johannes Ojansuu, tutkija Petri Pullinen

    klo 16 Runoja, Samuli Parosen seuran jäsenet

    klo 18.30 Musiikkiteatteria Nuoruuteni päiväkirjat, Rea Mauranen ja Eero Ojanen

  • Sunnuntaina 14.5.2006
    klo 10-15 Käsikirjoituskurssin viimeinen jakso

    klo 19 konsertti Orvokkeja äidille Timotei-kuoro johtajanaan dir.cant. Pekka Perko Lisätietoja kotisivuilta www.juhanipeltonen.net tai www.loppi.fi ja kulttuurisihteeri Tuula Pirinen p. 020 758 6035, 040 330 6035.


Juhani Peltosen seura piti vuosikokouksensa 28.3.2006 Marskin Majalla Lopella.



Kirjallisuustapahtumassakin lapset ja nuoret ovat tärkeitä

Tätä työtä tehdessäni ajattelin aluksi, että "Voi hitsi kuinka tylsää tehdä jostain kuolleesta kirjailijasta, jotain äikän ainetta", mutta mielipiteeni muuttui jo lukiessani kirjan ja lopussa oli niin mukava tehdä tätä työtä, etten huomannut lainkaan ajan kulua ja olin myöhästyä harjoituksistani. Mielestäni oli oikein mukavaa ja opettavaista tehdä tämän kaltaista kirjailija työtä, sillä enhän muuten olisi lukenut Juhani Peltosen ainuttakaan kirjaa tai edes tietänyt, kuka hän on. Toivottavasti tämän kirjailija työn lukijat oppivat edes vähän tuntemaan Juhani Peltosta ja hänen töitään tai erityisesti Vedenalaisen melodian.

Näin kirjoitti tänä keväänä vaasalaisen Variskan koulun 9. luokkalainen Milla Räsänen johdannoksi esitelmäänsä. Moniosaiseen tehtävään Millan opettaja Satu Pelkonen oli suunnitellut myös teosesittelyn, ja Millan valinta oli Vedenalainen melodia vuodelta 1965.

Juhani Peltosen novellikokoelma Vedenalainen melodia on ollut viime aikoina muutenkin esillä, sillä kokoelmaan kuuluva novelli Orjien kasvattaja on yhtenä Johanna Sinisalon Britannian viime joulun kirjamarkkinoille toimittamassa The Dedalus Book of Finnish Fantasy.

Helsingin Sanomien Vesa Sisätön jutussa Sinisalo kertoo Peltosen työn olleen erityisen vaikea kääntää, koska siinä on runsaasti kirjailijan itsensä keksimiä sanoja. Muita kokoelmassa olevia kirjailijoita ovat mm. Aleksis Kivi, Aino Kallas, Olli Jalonen ja Erno Paasilinna.

Milla Räsäsen esitelmä, johon kuuluu myös kirjailijan tyyliin tehty oma teksti Lihakauppias sekä kirje kirjailijalle, esitetään Juhani Peltonen -kirjallisuustapahtuman seminaarissa. Valitettavasti nuori tutkija ei itse pääse mukaan.

Lauantain kirjallisuusseminaarissa itse esiintymässä on jo vähän varttuneempi nuori tutkija Petri Pullinen, joka valmistelee väitöskirjaa työnimellä Absurdi polyfonia Juhani Peltosen draamassa.

Petri Pullinen on saanut työlleen tunnustusta jo valmisteluvaiheessa. Tampereen yliopiston Tukisäätiö on myöntänyt tuntuvan apurahan, ja Helsingissä kesällä järjestettävän maailman suurimman teatteritutkijoiden kongressin IFTR/FIRT World Congresin New Shcolars -osioon on hyväksytty Pullisen esitelmä The Absurd Polyphony in Juhani Peltonen´s playwrights.


Juhlien viikonloppu

Viides Juhani Peltonen -kirjallisuustapahtuma sattuu tänä vuonna todelliseen juhlien sumaan. Perjantai 12.5. on J. V. Snellmanin päivä ja suomalaisuuden päivä, lauantai 13.5. on Kukan ja Floran päivä eli perinteinen Kirjan ja ruusun päivä ja sunnuntai 14.5. Äitienpäivä.

Kansainvälistä, Unescon periaatteiden mukaan järjestettävää Kirjan ja ruusun päivää tosin vietetään Suomessa tänä vuonna jo 10.5. keskiviikkona. Siirto teki mahdolliseksi Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajan Kari Levolan tulon Lopelle kirjallisuusseminaarin alustajaksi.

Myös kirjoittajien kouluttajana ja läänintaitelijana ansioituneella Levolalla on henkilökohtaisia muistoja Juhani Peltosesta, ja hän on kertomansa mukaan käyttänyt Juhani Peltosen tekstejä useinkin erilaisissa koulutusyhteyksissä. Tapahtuman teemalle keskeistä on toki hänen työnsä lasten- ja nuortenkirjailijana.

Lauantain kolmannen varsinaisen alustuksen näkökulma on filosofin ja nuorten opettajan. Johannes Ojansuu on ollut Juhani Peltosen seuran hallituksen jäsen alusta alkaen, ja tunnustautuu kirjailijan ihailijaksi.

Kirjallisuusseminaarin juontajana toimii Lopen yläasteen ja lukion rehtori Vilho Ylönen.

Vuoden 2006 kirjallisuuspäivillä suurimman panoksen, ainakin tunneissa mitattuna, antaa käsikirjoittaja-kouluttaja Eeva Tikka. Hän aloittaa alustamalla perjantain elokuvaillassa; otsikkona on Yhdellä tarinalla on monet kasvot.

Hän kertoo rakentavansa esityksensä siten, että se koskettaa käsikirjoitusteorian ohella myös tarinan muuttamista esitysmuodosta toiseen. Käytännön esimerkkinä toimii luonnollisesti illan filmi Jatkojen aika, joka alun perin oli näytelmä. Eeva Tikka lupaa kuitenkin olla paljastamatta elokuvan juonta…

Elokuvaillan alustus toimii samalla Eeva Tikan vetämän käsikirjoituskurssin käynnistyksenä, ja kurssilaiset urakoivat edelleen sekä lauantaina että sunnuntaina.

Televisioelokuva Jatkojen aika esitettiin ensimmäisen kerran TV2:ssa tasan 35 vuotta sitten, mutta aika on kohdellut sitä erinomaisen hyvin. Peltosen käsikirjoituksen pohjalta Jatkojen ajan sovitti ja ohjasi Matti Tapio.

Kirjallisuustapahtuman keskeisen päivän lauantain tapahtumia kirjallisuusseminaarin ohella ovat Rea Maurasen ja Eero Ojasen Nuoruuteni päiväkirjat sekä naapurikaupungin Riihimäen nimikkokirjailijan Samuli Parosen seuran runomatinea.

Äitienpäivän viettoa suunnittelevien kannattaa merkitä jo nyt kalenteriin sunnuntai-illan Timotei-konsertti Orvokkeja äidille. Timotein johtaja dir.cant. Pekka Perko on jälleen käyttänyt verkostoaan, ja Hämeen taidetoimikuntakin antoi tukensa uudelle tilausteokselle. Viimeksi upealla pääsiäisoratoriollaan Triduum Paschale puheenaiheena ollut säveltäjä Pekka Kostiainen valitsi Juhani Peltosen runoista viime vuoden teemarunon Peipposen pesän. Laulusarja koostuu kolmesta osasta: Pitkittyi moni yö, Peipposen pesä ja Kesä irtoaa. Perinteen mukaisesti kuoro esittää muutkin Peltosen teksteihin tehdyt tilausteokset sekä muuta tunnelmaan sopivaa suomalaista musiikkia.

Päivien kuvallinen tunnus on Urpo Huhtasen kansi romaaniin Iloisin suru vuodelta 1986. Tunnusruno on kokoelmasta Pitkää omalaatuista rykimistä vuodelta 1974.
Lapset ja nuoret ovat tärkeimmät olennot: heidän on maitten valtakunta. Ja se, jota ei alituisesti jaksa kiinnostaa, mitä heidän kalloissaan liikahtaa, siirtyköön turhana hyllylle.

Vuoden 2006 tapahtuma

Lopen kirkonkylässä koulukeskuksen juhlasalissa

  • Perjantaina 12.5.2006
    klo 18 Elokuvailta
    Markku Pölönen, Eeva Tikka: Yhdellä tarinalla on monet kasvot

    Jatkojen aika Ensiesitys TV2:ssa 4.4.1971. Peltosen käsikirjoituksen pohjalta sovitus ja ohjaus Matti Tapio

    klo 18 Käsikirjoituskurssi alkaa, kouluttaja Eeva Tikka

  • Lauantaina 13.5.2006

    klo 10 Käsikirjoituskurssi jatkuu
    klo 13 Kirjallisuusseminaari
    Suomen Kirjailijaliiton pj Kari Levola, filosofi Johannes Ojansuu, tutkija Petri Pullinen

    klo 16 Runoja
    Samuli Parosen seuran jäsenet

    klo 18.30 Musiikkiteatteria
    Nuoruuteni päiväkirjat Rea Mauranen ja Eero Ojanen

  • Sunnuntaina 14.5.2006

    klo 10-15 Käsikirjoituskurssin viimeinen jakso
    klo 19 konsertti Orvokkeja äidille

    Timotei-kuoro johtajanaan dir.cant. Pekka Perko Lisätietoja kotisivuilta www.juhanipeltonen.net tai www.loppi.fi ja kulttuurisihteeri Tuula Pirinen p. 020 758 6035, 040 330 6035 sekä Lopen opiston rehtori Erja Karvinen p. 020 758 6038.