Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute

2004


Kirjallisuustapahtuman juliste (.pdf)

Juhani Peltonen -kirjallisuustapahtuma 2004
Lopella 14.-16.5.2004
Matkalla Luettua

MATKALLA LUETTUA
"…teki minut aivan kokonaan
sokeaksi.
Silloin menivät ajatukseni
sekaisin. Minä nousin, ojensin
käteni ja aloin tuskallisen hapa-
roimisen. Minä pakenin, syöksin
umpimähkään eteenpäin tässä seka-
vassa harhakäytävässä, alituisesti
alaspäin, juosten maaontelon läpi
ikään kuin maanalaisten luolain
asukas, huutaen, kiljuen, mölisten,
joskus loukaten itseni…"


Vuoden 2004 Juhani Peltonen -kirjallisuuspäivien tunnusruno on tällä kerralla kokoelmasta Pitkää omalaatuista rykimistä vuodelta 1974. Matka-teema on päivien järjestelyissä noussut esiin jo aikaisemminkin, tänä vuonna se päätettiin toteuttaa.

Kolmatta Juhani Peltosen seuran ja Lopen kunnan kirjallisuustapahtumaa vietetään viikonlopulla 14.-16.5.2004. Päiville aiemmin osallistuneille tapahtumajärjestys on tuttu. Perjantai on elokuvailta, lauantaina järjestetään kirjoittajakurssi, kirjallisuusseminaari, musiikkiteatteria sekä kirjallisuusmatinea eli klubi-ilta ja sunnuntaina konsertti.

Hyväksi havaittuun tapaan päällekkäisyyksiä ei ole, ja jos intoa riittää, voi osallistua vaikka kaikkiin tapahtumiin. Useimmat osallistuvatkin! Perjantai ja lauantai on keskitetty Lopen pääkirjaston Fallesmanniin, sunnuntain konsertti pidetään kirkossa.

Perjantaina 14.5. klo 18 matkalla-teemasta elokuvassa, tarkemmin road-elokuvan, kuuluisan road-movien peruspiirteistä on kertomassa Turun yliopiston vt. elokuvatutkimuksen lehtori Tommi Römpötti. Hän on tuttu niin tiedotusvälineiden elokuvakommentaattorina kuin kirjoittajanakin. Viime vuonna julkaistussa Taju kankaalle - uutta suomalaista elokuvaa paikantamassa -teoksessa Tommi Römpötin otsikkona oli Tärkeintä on lähteminen - kotiin lähteminen.

Tämän vuoden filmi on Perimmäisten ammattien äärellä. Juhani Peltosen saman nimiseen näytelmään vuodelta 1968 perustuva tv-elokuva on jälleen MTV:n tuotantoa. Sen esitys kuuluu viimevuotisen Salomo ja Ursula -elokuvan tavoin sarjaan melkein kadonneiden aarteiden esille kaivaminen.

Elokuvaillan juontaa entiseen tapaan Lopen oma elokuvaguru Markku Pölönen. Esityksen käytännön toteutuksesta vastaa kaikilla kirjallisuuspäivillä uskollisesti mukana ollut yhteistyökumppani Hämeenlinnan elokuvakerho puheenjohtajansa Pekka Rautalahden johdolla.

Lauantaina 15.5. aamulla klo 10 aloittavat kirjoittajakurssilaiset Kuntalassa. Lopen opiston järjestämän luovan kirjoittamisen kurssin kouluttajana on kirjailija Hannu Niklander. Laaja-alaisen nimikkokirjailijan perinteitä kunnioittaen kurssillakin ovat esillä entiseen tapaan kaikki kirjallisuuden lajit runosta proosaan ja draamaan. Erityisesti koulutus on suunniteltu nuorille ja aloitteleville kirjoittajille, mutta kokeneemmatkin ovat tervetulleita.

Kirjoittajakurssiin kuuluu myös lauantai-illan Kirjallisuusmatinea, jossa kurssilaiset esittävät töitään. Myös muut tapahtumat kuuluvat kurssin ohjelmaan. Lopen opistoon voi ilmoittautua vaikka heti p. 020 758 6032, kurssimaksu on 10 euroa.

Kirjallisuusseminaari on vuorossa lauantaina 15.5. klo 13 Fallesmannissa. Kolme alustajaa, joista entiseen tapaan yksi on Juhani Peltosen ystäviin kuulunut kirjailija, toinen kirjoittajien kouluttajia edustava ja kolmas tutkija.

Runoilija Pentti Saaritsa, Juhani Peltosen läheinen ystävä puhuu otsikolla Kirjailijan vaellusvuodet. Maamme ehdottomaan runoilijaeliittiin kuuluva Pentti Saaritsa ei suuremmin esittelyjä kaipaa. Hän ahkeroi parhaillaan nobelkirjailija Gabriel Garcia Marquezin elämäkerran suomennoksen parissa.

Kirjoittajien kouluttajana näilläkin kirjallisuuspäivillä työskentelevä kirjailija Hannu Niklander on hänkin kirjallisuuden ystäville tuttu, myös matkailutoimittajana ja -kirjailijana. Lopen naapurikunnassa Karkkilassa asuvan Niklanderin viimeisin julkaistu teos on matka nuoruuteen.

Tutkijavieras tämän vuoden kirjallisuuspäivillä on Helsingin yliopistossa työskentelevä Susanna Suomela. Hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa yleisestä kirjallisuustieteestä aiheenaan "paikan hengen" käsite. Hänen luentonsa nimenä on Matkalla - poissa: muistin liike ja liikkumattomuus.

Seminaarin perinteeseen kuuluu myös Lopen maineikas naiskuoro Timotei johtajanaan Pekka Perko. He esittävät kolme tilausteosta. Vuoden 2002 päivillä kantaesittämänsä Kari Mäkirannan sävellyksen Tuulee Juhani Peltosen runoihin Huom. ja Tuulee, viime vuonna kantaesitetyn Juhani Komulaisen sävellyksen Juhani Peltosen runoon Rakastettuni minusta poispäin ja ennakkoesityksenä aivan uuden Komulaisen sävellyksen Juhani Peltosen runoon Ruhtinaan nuorimman tyttären merkintöjä poimimistaan niittykukista. Tämän teoksen kantaesitys on sunnuntaina Lopen lapsi- ja nuorisokuorotoiminnan 30-vuotisjuhlakonsertissa.

Lauantai 15.5. jatkuu musiikkiteatterilla klo 17 Fallesmannissa. Loppilaisten ja muiden kirjallisuuspäiville osallistuvien iloksi saapuu suurenmoinen Anneli Saaristo, joka kertomansa mukaan on "matkustellut Siperiassa Juhani Peltosen kanssa…" Esityksen nimi on Kypsän naisen blues.

Illan päätteeksi on jo mainittu kirjallisuusmatinea lauantaina 15.5. klo 18.30 ravintola Catiscassa. Estradille tulee kirjallisuuspäivien klubiesiintyjien edustavaa kaartia jatkamaan Tuomari Nurmio. Sanoituksen näkökulmaa kirjallisuuteen ovat aiemmin valottaneet yhtä nimekkäät trubaduurit Juice Leskinen ja Heikki Salo.

Klubi-illan ohjelmaan kuuluu entiseen tapaan myös kirjallisuuskurssilaisten esityksiä. Juontajana toimii Veli-Matti Friman, joka tuo mukanaan myös bändinsä. Juhlaa voi jatkaa vaikka puoleen yöhön.

Kirjallisuuspäivien ohjelmaan liittyy sitten saumattomasti Musiikin Tuki ry:n järjestämä Lopen lapsi- ja nuorisokuorotoiminnan 30-vuotisjuhlakonsertti sunnuntaina 16.5. klo 16 Lopen kirkossa.

Juhani Peltonen -kirjallisuuspäivien kuvalliseksi tunnukseksi on aina muokattu teemaan sopiva Peltosen kirjan kansi. Valita kelpaa, sillä ne ovat poikkeuksetta keskeisten ja merkittävien graafikoiden tekemiä.

Tämän vuoden kuva on Pekka Loirin taideteos. Hän on tehnyt sen WSOY:n Kolibri-sarjassa vuonna 1985 uudelleen julkaistuun Valaan merkkejä -romaaniin. Aikaisemmat kirjallisuuspäivien tunnukset ovat olleet Urpo Huhtasen ja Pentti Kaskipuron töitä.

Lopen kunnan ja Juhani Peltosen seuran ohella tapahtumaa ovat tänä vuonna tekemässä myös Hämeen taidetoimikunta, Lopen Osuuspankki, H.G. Paloheimo Oy, SanomaWSOY ja Musiikin Tuki ry.

Nyt vietettävä kolmas kirjallisuustapahtuma on oikeastaan neljäs, sillä liikuntahalli Elmolassa vietettiin kirjailijan syntymän 60-vuotispäivää 12.5.2001. Samassa yhteydessä paljastettiin hautausmaalla taiteilija Kimmo Kaivannon suunnittelema muistokivi. Juhlatunnelmassa syntyi myös idea Juhani Peltosen seuran perustamisesta ja vuotuisen, Juhani Peltosen nimeä kantavan kirjallisuustapahtuman järjestämistä.

Seuran perustava kokous pidettiin maaliskuussa ja kirjallisuuspäivät toukokuussa 2002. Lisätietoja kotisivuilta www.juhanipeltonen.net tai www.loppi.fi sekä kulttuurisihteeri Tuula Pirinen p.040 330 6035 ja rehtori Erja Karvinen p.0500 730 610.