Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute

2003

Juhani Peltonen –kirjallisuustapahtuma 2003

SULOINEN MUISTO
Joimme viiniä aurinkolaseista
lierikkäin hattusi alla
Vaatteesi tuikkivat poissa
ah keulasi pasaati aarre

Näin kirjoitti nuori runoilija Juhani Peltonen kokoelmassa Felix Navitan etu- ja takaraivo vuonna 1967. Runo on valittu tämän vuoden Juhani Peltonen –kirjallisuuspäivien tunnukseksi; teemana on siis rakkaus.

Toista Juhani Peltonen –kirjallisuustapahtumaa vietetään Lopella viikonlopulla 6.-8.6.2003. Viime vuonna hyväksi todettuun tyyliin tapahtumat on jaettu koko viikonlopulle, mutta päällekkäisyyksiä ei ole. Jos intoa riittää, jokaiseen tapahtumaan voi osallistua.

Perjantai on elokuvailta. Perjantaina 6.6. klo 18 Lopen pääkirjaston Fallesmannisalissa rakkausteemasta suomalaisessa elokuvassa on puhumassa kirjailija Katja Kallio. Aku Louhimiehen ohjaama menestyselokuva – ja rakkauselokuva - Kuutamolla perustuu Katja Kallion samannimiseen esikoisromaaniin. Katja Kallio teki elokuvakäsikirjoituksen, elämänsä ensimmäisen, yhdessä ohjaajan kanssa.

Tämän vuoden elokuvana on monen keski-ikäisen muistoissa ihanana säilynyt Salomo ja Ursula. MTV:n teatteritoimituksen tuotanto perustui Juhani Peltosen saman nimiseen romaaniin, vuodelta 1967 sekin. Pääosia esittivät suloisen traagiset nuoret Saara Pakkasvirta ja Pekka Laiho.

Filmiesityksen käytännön toteutuksesta vastaa jo viime vuodelta tuttu yhteistyökumppani Hämeenlinnan elokuvakerho puheenjohtajansa Pekka Rautalahden johdolla.

Lauantaina 7.6. aamulla klo 10 aloittavat kirjoittajakurssilaiset. Lopen opiston järjestämän Luovan kirjoittamisen kurssin kouluttajana on kirjailija Taija Tuominen. Juhani Peltonen oli laaja-alainen kirjailija, joten kurssillakin ovat esillä kaikki kirjallisuuden lajit runosta proosaan ja draamaan. Lähinnä koulutus on suunniteltu nuorille, mutta ikärajoja ei tietenkään ole.

Kaksipäiväinen kirjoittajakurssi päättyy sunnuntaina klo 16. Siihen kuuluu myös lauantai-illan Kirjallisuusmatinea, jossa kurssilaiset esittävät töitään. Myös muut tapahtumat kuuluvat kurssin ohjelmaan. Yöpyminen on halukkaille järjestetty makuupussiperiaatteella koulussa, kurssimaksu on 30 euroa.

Kirjallisuusseminaari on vuorossa lauantaina 7.6. klo 13 koulukeskuksen A-salissa. Runoilija Liisa Laukkarinen, Juhani Peltosen ystävä kokoaa katsauksen rakkausrunoihinsa eri vuosikymmeniltä. Esille tulee myös ennen julkaisemattomia runoja.

Muut seminaarin alustajat ovatkin vähemmän tunnettuja. Tuula Hanelius kuvaa itseään 45-vuotiaaksi Ranskalaisen koulun ja Hotelli- ja ravintolaopiston käyneeksi kahden lapsen äidiksi, joka innostui varhaisessa keski-iässä toteuttamaan haavettaan akateemisista opinnoista. Tuloksena oli vuonna 2002 gradu Helsingin yliopistossa otsikolla Joona Hemmermainin valaistuminen? Menippolainen satiiri Juhani Peltosen romaanissa Valaan merkkejä. Tästä aiheesta hän puhuu myös seminaarissa.

Kolmas alustaja on Virosta. Kirjailija Helja Kilber tuo tapahtumaan kansainvälistä väriä.

Seminaarin ohjelmaan kuuluu myös musikaalinen kantaesitys. Timotei johtajanaan Pekka Perko esittää Juhani Komulaisen sävellyksen Juhani Peltosen runoon Rakastettuni minusta poispäin. Kuoro laulaa myös viime vuoden päivillä kantaesittämänsä Kari Mäkirannan sävellyksen Tuulee Juhani Peltosen runoihin Huom. ja Tuulee.

Lauantai 7.6. jatkuu musiikkiteatterilla pääkirjaston Fallesmannissa klo 18. Pirjo Bergströmin ja Marjorita Huldénin laulujen ja runojen kokonaisuudessa on huumoria, herkkyyttä ja erotiikkaa.

Illan päätteeksi on jo mainittu Kirjallisuusmatinea lauantaina 7.6. klo 19.30 ravintola Catiscassa. Kirjallisuuskurssilaisten tekstinäytteiden jälkeen estraadille tulee useimmille varmaankin Miljoonasateesta tuttu Heikki Salo. Sanoituksen näkökulma kirjallisuuteen on perinteisesti ollut esillä iltamatineassa, jossa viime vuonna trubaduurina oli Juice Leskinen.

Klo 21 Majakassa käynnistyy rakkausteemaan sopiva Suomi-rockin kokonaisuus, josta vastaavat koko illan juontajana toimiva Veli-Matti Friman ja tanssiryhmä Zeleste. Meno jatkuu puolille öihin.

Kirjallisuuspäivien viimeisenä päivänä sunnuntaina 8.6. klo 20 on vielä Timotein ja Pekka Perkon ohjelmistoltaan rakkaus-teemaan liittyvä konsertti Rakastettuni minusta poispäin pääkirjaston Fallesmannissa.

Juhani Peltonen –kirjallisuuspäivien kuvallinen tunnus valitaan Peltosen kirjojen kansista. Tämän vuoden kuva on graafikko Urpo Huhtasen taideteos. Hän on tehnyt sen Peltosen viimeksi julkaistuun romaaniin Kuolemansairauteen rinnastettava syli-ikävä (WSOY 1991).

Urpo Huhtanen kuuluu keskeisiin suomalaisiin kirjankansigraafikoihin. Juhani Peltosen kirjojen kansista hän on tehnyt kahdeksan.

Tämän vuoden kirjallisuustapahtumaan liittyy myös Hämeen taidetoimikunnan kulttuurilehti Optimisti, jonka yhtenä merkittävänä osana on Peltos-päiviin liittyvä aineisto. Optimisti julkaistaan kirjallisuuspäivien aikana.

Nyt vietettävä toinen kirjallisuustapahtuma on oikeastaan kolmas. Liikuntahalli Elmolassa vietettiin kirjailijan syntymän 60-vuotispäivää 12.5.2001, ja hautausmaalla paljastettiin taiteilija Kimmo Kaivannon suunnittelema muistokivi. Syntyi idea Juhani Peltosen seuran perustamisesta ja vuotuisen, Juhani Peltosen nimeä kantavan kirjallisuustapahtuman järjestämistä.

Seuran perustava kokous pidettiin maaliskuussa 2002, kirjallisuuspäivät järjestettiin toukokuussa. Hallitukseen valittiin Kalevi Sorsa (puh.joht.), Timo Heinonen (vpj.), Kimmo Kaivanto, Anto Leikola, Tapio Mikkola, Johannes Ojansuu, Tuula Peltonen, Antti Seppä ja Tarja Toivonen sekä kutsuttuna sihteerinä kulttuurisihteeri Tuula Pirinen.

Yhdistyksen tarkoituksena on herättää ja pitää yllä kiinnostusta Juhani Peltosen kirjalliseen tuotantoon. Keskeisenä toimintamuotona on kirjallisuuspäivien järjestäminen vuosittain Lopella. Muita aiheita ovat mm. Juhani Peltosen kirjallisen tuotannon vaaliminen ja tutkimuksen tukeminen, hänen tuotannostaan aiheensa saavan taiteen edistäminen ja niiden kotiseutuun liittyvien perinteiden vaaliminen, jotka ovat olleet taustana Juhani Peltosen elämän­työlle. Suunnitelmissa on myös kirjailijan nimeä kantavan kirjallisuuspalkinnon jakaminen määrävuosina. Lisätietoja kotisivuilta www.juhanipeltonen.net tai www.loppi.fi.

Viime vuoden ensimmäisen tapahtuman teemaruno oli helppo valinta. Kokoelmasta Ihmisikä (1964) löytyi kirjailija Juhani Peltosen laatuun sopivasti runo nimeltä

MERKILLINEN MIES
Merkillinen mies
kevätauringonpäivänä
ei pannut tikkua ristiin
Istui portailla aamusta iltaan
sulapaikoilla pyrstökkäät linnut
miehellä piippu
suupielestä toiseen

Merkillinen mies
heinähelteellä
antoi peltojen olla
Seuraili kärpästen pörinää
kukonlaulusta hämärään
etsi vilvoitusta
omasta varjostaan

Merkillinen mies
syksyllä kerran
huokasi portailla vain
Metsästä tuli kuulas tuoksu
veneissä markkinaväkeä
ja kookkaat linnut
huhuilivat toisiaan

Merkillinen mies
pakkasaamuna
nuuhki jääkukkia ikkunassa
Kävi portailla
kaulukset pystyssä
Tonki olkia varpuselle
Merkillinen mies
vuosien päästä
raahautui portaille
kuollakseen
kevätauringonpäivään