Valikko
Etusivu
Juhani Peltonen
Kirjallisuuspäivät
Yhdistys
Tuotanto
Perhe
Kuvagalleria
Linkit
Keskustelufoorumi
Palaute
PUHEET 2002: Heikki Turunen


Heikki Turunen: LOPPI 11.5.2002

”Juhlapuhe” Jussi Peltos-päiville

Hojo hojo, arvoisat Juhani Peltosen ystävät!
Vai että juhlapuhe. ´Pääjuhla Elmolassa, juhlapuhe Heikki Turunen’. Luin kauhukseni minulle lähetettyä Juhani Peltos-päivien ohjelmaa. Kun lupauduin mennäsyksynä käymään näillä päivillä, käsitin että minulle olisi täällä puheenvuoro, jossa muistelisin taannoista ystävääni ja matkakumppania yhteisen kustantajamme WSOY:n kirjailijakiertueilla ympäri Suomea. Nyt pitäisi repäistä hihasta oikein juhlapuhe hienon ja arvokkaan yleisön edessä. Saatan kuvitella Merkillisen Miehen Jussi Peltosen ilmeen jossain tuolla piliven laijalla, kun se kahtellee tänne Lopen suuntaan ja näkee minut pitämässä pönäkkää juhlapuhetta hänen kirjailijapäivillään.

Suoraan sanoen en oikein ymmärrä miksi juuri minut on valittu juhlapuheen pitäjäksi. En voi sanoa olevani mikään Juhani Peltosen tuotannon tuntija, tuskin ymmärtäjäkään. Olettaisin lisäksi ettei Juhani Peltosen kaltainen urbaani universaali kirjailijahahmo voinut kovin ihailla jonkin heinähangolla rokotetun kirjallisen leikkuupuimurin Heikki Turusen tuotantoa. Olemme kirjailijoina erilaisia kuin yö ja päivä.

Kaiken huipuksi olimme ystävinä jokseenkin kaukaisia. Emme koskaan käyneet toistemme kotona. Tapasimme vain WSOY:n kiertueilla ja joskus Helsingissä erilaisilla kokkareilla ja kapakoissa. Joskus tapaamistemme välillä soittelimme, tosin erittäin harvoin. Minä taisin useimmiten soitella kuulumisia kysellen. Jussin viimeisinä elinvuosina niin tapaamisemme kuin muut yhteydenotot välillämme loppuivat jostain syystä kokonaan.
Ja kun näin on niin enköhän minä jätä niin juhlapuheihen pijon kuten muutkin vakavat kirjapohdinnat minua tärkeimpien ja viisaampien tehtäväksi. Pakisen tässä aikani ihminen Juhani Peltosesta semmoisena kuin hän jäi minun mieleeni.

Yleensä kirjailijat puhuvat harvoin toisilleen toistensa teoksista ja paljastavat toisilleen mitä mieltä ovat toisesta kirjailijana. Ainakin ne kirjailijat joita olen tavannut, ja olen tavannut heitä satoja (- lukuunottamatta ihan näitä uudemman sukupolven kirjailijoita, joita minua jotenkin hyytää tavata, kun tuntuu että olemme eri planeetoilta. Sitä paitsi liikun aika vähän nykyään kirjallisissa piireissä, alan olla vanha äijä, toisinajattelija ja erakoitumassa Pielisen korpeeni jonne kuulunen kaulaa myöten sontatunkioon, poies tästä hienosta euro- Suomesta).

Emme mekään Jussin kanssa juuri toisistamme keskustellut. Jussi ei edes antanut minun puhua mitään hänestä. Muistan kun joillain WSOY:n kokkareilla Bulevardi kahdessatoista yritin sanoa jotain hänen silloisesta uutuudestaan, joka taisi olla Valaan merkkejä joskus –73 tai –74. En enää muista mitä aioin hänelle sanoa. Seisoimme ihmisten keskellä portaikossa malja jäntevästi käsissämme. Jussi sanoi: ”Kuule älä sano mitään”. En tiedä että miksi hän niin sanoi, ehkä samasta syystä kuin minä joskus valutan kylmää hikeä, kun huomaan jonkun ääliön aikovan sanoa mielipiteensä jostain teoksestani; pelkään koko ajan että se paukauttaa jotain täysin päätöntä ja typerää, joka sitten vaivaa mieltä ja suututtaa viisi viikkoa. Mutta niin Jussi vain tokaisi. ’Kuule älä sano mitään’. Muistattehan Jussin tavan sanoa aina jotain ovelaa. Oikeastaan sen ilme ei ollut naurava, pikemmin silleen totinen, liiankin totinen, mutta silmät nauroivat, silmät loistivat, Jussin suuret perkeleellisen salaviisaat silmät. Jotenkin se silleen vähän sössötti täyteläisillä huulillaan: kuule, älä sano mitään. Enkä minä sanonut. Kilistimme toistemme uutuuskirjan onneksi ja menestykseksi. Ja mukavaa oli. Hirveän mukavaa. Olimme vielä pirun nuoria, mullakin tukassa vielä tumma väri, ja Jussi kadehdittavan komea ja henkevän näköinen kolmekymppinen veijari. Jussi ei siis saanut koskaan kuulla, että minä arvostin häntä suuresti hänen älykkään ja samalla kuitenkin lämpimän huumorin ja jännästi polveilevan, moni merkityksellisen ja silti jollain tavoin ja selkeän ja klassisen kauniin kielen takia, ’sanojen rakastajan’ kielen takia. Kirjallistahan hänen kielensä on esimerkiksi minun sanontaan verrattuna, mutta minä olenkin kansankirjailija ja kansan puheen välittäjä, Jussi oli kosmopoliitti, tuntui lihaksi tulleelta jonkun Tsehovin tai Gogolin henkilöitä, miksei Dostojevskinkin. Ei sentään Ukko Karamazov tai synkeä Raskolnikov, pikemmin suorastaan syntisen viaton ja kaunis Ruhtinas Myshkin.

Mutta eipä hänkään koskaan sanonut mitään minun kirjoistani. Mutta ystävällinen ja sydämellinen hän oli minulle aina, kun tapasimme ja kuljimme yhdessä WSOY:n väen mukana ympäri maata. Yksi ja toinen häntä lahjattomampi juppikirjailija suhtautui joskus alentuvan hilpeästi meikäläiseen junttikirjailijan maineessa olevaan maakunnan mieheen. Jussi ei jaoitellut kollegoitaan sen mukaan millä murteella he puhuivat, mistä he tulivat ja missä asuivat – siis itseasiassa maantieteellisin perustein – kuten keskinkertaiset nousukkaat ja pikkusielut yleensä tekevät. Hänellä oli korkeammat perusteet mitata lähimmäisiä ja taiteilijaystäviään. Jussi, sivistynyt ja henkevä herrasmies, kohteli minua aivan kuin mekin kömpelöt ja joskus moukkamaiset maalaiset olisimme ihan oikeita ihmisiä. Ilmeisesti hän etsikin kaikista ensisijaisesti ihmistä, ilkikurisuutensa alla pohjimmaltaan ilmeisen yksinäinen ja hivenen melankolinen mies, kuten aito slaavi ainakin.

En tiedä. Jotenkin meillä vain kävi ne hommat yksiin, meillä todella synkkasi, minkä ei luulisi olevan itsestään selvää, kun tietää miten täysin erilaisia me olimme niin ihmisinä kuin kirjailijoina. En muista yhtään mistä me aina puhuimme hotellihuoneissa, illalla töiden jälkeen hotellien ravintoloissa tai automatkoilla kaupunkien välillä. Sen muistan että meillä oli aina hirveän hauskaa. Meidät molemmat tuntien ei liene mikään suuri uutinen että aina tavatessamme alkoholi muodossa tai toisessa kuului kuvaan sitkeästi kuin nenä naamaan. Mutta en usko veljellisten väliemme johtuneen yksistään siitä. En sitä paitsi muista Jussin olleen koskaan ainakaan näkyvässä humalassa, vaikka toki hän otti siinä missä muutkin. Immuuniko lie ollut viinalle. Joka tapauksessa Jussin seurassa ei tuntunut kenenkään tarvitsevan edes sanoa mitään, kun kaikki hyrisivät hilpeinä, kaikilla oli omituisen mukava ja lämmin olla. Meidän ainakaan ei tarvinnut kuin katsoa jotakuta hyvää tyyppiä jossain lähistöllä ja katsoa sen jälkeen toisiamme silmiin, niin minua rupesi heti virnuiluttamaan, Jussin surumielinen katse jotenkin terävöityi. Kohta hän artikuloi jotain mikä olisi kelvannut sellaisenaan jonkin hänen joviaaliin ja samalla viekkaan romaanihenkilön suuhun. Ja taas oli hauskaa.

Joskus, muistaakseni kaheksankyt luvulla, kun nykyinen kuivakan tunnollinen, tosikko ja raitis virkamieskirjailijatyyppi alkoi tehdä tuloaan Suomen kulttuurikentille ikään kuin kalseaa Finlandia- palkintojen ja EU:n aikaa enteillen, Joensuun ykköspaikka Kimmelissä oli useiden WSOY:n, Otavan ja Tammen yhteinen tiedotustilaisuus. Mukana oli kymmenkunta kirjailijaa. Kukaan ei juonut infossa edes olutta kuten olimme tottuneet, jopa 70-luvun Kosmoksen kuninkaan Jorma Ojaharjulla ja Kaari Utriolla oli pelkkä kahvikuppi ja vichylasi edessään. Mekään Jussin kanssa ei sitten iletty tilata sitä, kun ei kerran muutkaan, tuijotettiin vain toisiamme orvonnäköisinä pöydän yli. Kyyneleet eivät tainneet olla kaukana. Sitten Jussi katosi jossain välissä jonnekin. Etsittyäni kauan löysin hänet istumassa yksin suuren monisokkeloisen ruokaravintolan pimeimmässä peräsopukasta siro viinipikari edessään, Että ukko ilahtui minun tulevan ja napsauttelevan sormeaan tarjoilijalle. ”Elämäni on pelastettu”, Jussi sanoi alakuloinen ilonpilkahdus isoissa surullisissa silmissään. ”Maailmassa on vielä toinenkin vanhan ajan kirjailijaboheemi. Minä luulin olevani ainoa”.

Ihmemies se oli se Jussi. Sanamukaisesti merkillinen mies. En esimerkiksi koskaan nähnyt hänen syövän noilla yhteisillä matkoillamme. Kerrankin reissasimme melkein viikon Turusta länsirannikon kaupunkien kautta Ouluun ja Rovaniemelle, asuimme samoissa hotelleissa, mutta en ihan totta nähnyt häntä kertaakaan syömässä edes kahviaamiaista. En yksinkertaisesti käsitä vieläkään millä mies eli olematta edes mikään hirveän laiha luuviulu. Ainakaan WSOY:n retkillä kirjailijalta ei puutu mitään, pöydän notkuvat herkkuja eikä niiden hintoja kysellä. Jussille ei kelvannut mikään. Vei toistenkin ruokahalun katsomalla eteen tuotua herkullista pihviä tai lohipaistosta aistikkaat huulet ja herkät sieraimet inhosta väristen kuin siinä olisi ollut puolimäräntynyt löyhkäävä rotanraato.

Kunhan ei olisi ollut tuo sama pitkä reissu, kun kustantaja kuljetti Jussia kertomassa kirjaväelle uutuuskirjastaan nimeltä Elmo. Kirjasta oli kustantajalle mukana vasta näytöskappale, joten emme kukaan tienneet sitä erääksi hauskimmaksi maassa ilmestyneeksi kirjaksi. Matkan ensimmäinen suuri tiedotustilaisuus taisi olla Turussa tai Porissa. Yleisöä, kirjakauppiaita ja kirjastoihmisiä ja kaikkea kirjaporukkaa jotain parisataa henkeä. Näissä tilaisuuksissa kyseisen uutuuskirjan lukenut kustantajan edustaja yleensä haastatteli kirjailijaa yleisön edessä. Jussia haastatteli Elmosta maisteri Simo Mäenpää, erittäin huumorintajuinen ja lämminhenkinen kustannusmies, kotoisin Etelä-Pohjanmaalta (loistava laulaja ja kitarasoittaja muuten, en ole kuullut kenenkään laulavan Ketolan Jukkaa niin itkettävän komeasti kuin Simo).
No Simo alkaa kysellä Jussilta yleisön edessä totisena ja virallisena mikrofoniin puhuen, että mikä mies se on se Elmo. Jussi rupesi kertomaan hänelle tyypilliseen tapaansa, siis melko hymyttömänä ja surunvoittoisena puhua päkistäen. Muistelen hänen vielä seisoneen omituisen etunojaisessa asennossa, noin 45 asteen kulmassa yhtään horjahtamatta. Että Elmo voittaa Derwangan jättiläiskisat ja Andien talviolympialaiset kaikissa lajeissa ja lisäksi jalkapallo-ottelun Elmo vastaan muu maailma.
Jussin vakavan ilmeen takia kukaan ei alkuun tiennyt että mitä tämä nyt oikein on. Vähitellen kuitenkin yleisö alkoi hyristä. Simo Mäenpää oli yhtä työläs tehdä uusia kysymyksiä kuin Jussin vastata niihin siitä rehellisestä syystä, että kumpaakin pakkasi naurattamaan. Sen he saivat vielä selvitetyksi, että Elmo juoksee piippu hampaissa sata metriä kahdeksassa sekunnissa ja hyppää kumiterät jalassa korkeutta kolme ja puoli metriä tai jotain sinne päin. Siihen haastattelu tyrehtyi, pojilta kerta kaikkiaan pokka petti. Kummallekin tuli sellainen lapsellinen hupsu naurukohtaus niin kuin joskus aina tulee itsellekin, että sanaa ei suusta. Mitä enemmän yrittää pidätellä, sitä kivemmin rupeaa naurattamaan. Lopulta Simo ja Jussi kääntyivät häpeissään yleisöön selin ja nauroivat läkähtyäkseen. Yleisön reaktio oli ihmeellinen; hirvittävät, loputtomat aplodit, sali oli räjähtää kaikkien nauraessa. Ja siinä tilaisuudessa oli muiden kirjailijoiden turha yrittää tehdä numero omasta teoksestaan. Jussi Elmonsa kanssa ryösti koko shown, me kaikki muut tunnuimme sen jälkeen ikäviltä ja värittömiltä tosikoilta. Elmoa myytiin Varsinais-Suomessa hirveät määrät varmaan tuon kirjaimellisesti nauruksi menneen legendaarisen kirjaesittelyn seurauksena. Lie kaikki vakuuttuneeksi että mahtaa olla hauska kirja kun edes kustantaja ei pysty naurultaan sitä kirjaväelle. Ja kuten tiedämme, tuo kirja on tänään käsite.

Ohessa tuokin tilanne paljastaa, miten pinnan alla nauru Jussissa oli, vaikka naama oli totinen. Olettaisin että yhtä kevyellä pintaraapaisulla sieltä paljastui myös itku, ainoan oikean naurun tumma veli, niin sanoakseni. Piirre on yhteinen kaikille suurille humoristeille, jotka ovat yksityishenkilönä usein yllättävän vakavaa ja herkkää väkeä. Ikään kuin käsite itkevästä pajazzosta tai klovnista olisi vain käännetty toisin päin. Ainakin kerran minä näin Jussin itkua vääntämässä. Se oli silloin kun hänen entinen kaunis kotinsa luonnon keskellä joutui jonkin tietyömaan alle ja oli pakko muuttaa muuanne. En nyt muista mikä paikkakunta se oli, siis ennen Lopelle tuloa, käsittääkseni. Siitäkin hän kertoi noilla kirjakiertueilla. Muistan hänen surunsa, maailman murjoman miehen hahmonsa, muistan itkuisen lohduttoman ilmeen Jussin silmissä kun hän katsoi minua sitä kertoessaan. Tosin silloinkin sen katseessa tuntui olevan jotain pirun vilkettä, jotain aivan kuin liian totista. Ikään kuin Jussi käyttänyt suruaankin hyväkseen tehdäkseen komiikkaa, nauranut jossain sisimmässään omalle itkemiselleenkin.
Minä en tiennyt olisiko pitänyt ottaa osaa vai nauraa. Piru siitä miehestä aina selvän otti. Tuntuu vaan että jollain tapaa Jussi oli ihmisenä samanlainen kuin hän kirjoitti. Oli itse kuin kirjansa, iloisin suru, Pitkää omalaatuista rykimistä. En aina tiennyt kumpaan päin kääntää suupielet hänen seurassaan. Useimmiten ne tosin vääntyivät ylöspäin, lensivät korviin asti.
Radion urheiluselostajien tahattoman koomisesta hurmoksesta ideansa saanut Elmo (niin Jussi ainakin minulle kertoi) täisi jäädä hänen tunnetuimmaksi ja suosituimmaksi kirjaksi, mikä tuskin oli Jussin tarkoitus. Ainakin muistan hänen joskus vähän mourunneen, kun se on muka käsitetty väärin samalla kun hänen muita kirjoja ei ole edes luettu. Tuskinpa Jussin laaja ja monipuolinen tuotanto kokonaisuudessaan koskaan pääseekään kansansuosiossa Elmon tasolle. Koko kansan humoristiksi hänen naurunsa on siihen jotenkin liian hienosävyistä ja moniselitteistä ja ajattelemaan panevaa, ehkä myös liian lämmintä ja sydämellistä kovaksikeitetylle nykyihmiselle… Tässä tulee väkisinkin mieleeni myös erään joensuulaisen erittäin vähän myydyn ja köyhänä pysyneen mutta omituisen ylpeän taidemaalarin tokaisu minulle kerran kaljapäissään; muka hän olisi loukkaantunut ja menisi todella itseensä jos hän olisi arvostettu ja myyty sellaisen kansan keskuudessa, joka pitää Mika Häkkistä kaikkien aikojen suurimpana suomalaisena, kuten erään lehden lukijakyselyssä taannoin ilmeni.
No, tämä lausunto jääköön meidän tietoomme. Kansankirjailijana en toki halua suututtaa lukijoitani.

En tijä arvostiko merkillinen miehemme P. Mustapäätä alias Martti Haaviota, yhtä minun lemppari runoilijaani raatelevan kyynisyyden takaa paistavassa elämänkiimassaan. Joka tapauksessa tuntuu kuin hän olisi kirjoittanut runonsa ’Raatihuonekellarissa’ Juhani Peltosesta. Kuunnelkaa vaikka tämän ’juhlapuheen’ (sitaateissa) loppulitviikiksi yhtä sen säkeistöä.:

Yhtäkaikki. Elämä on roskaa.
Kyllähän sen tietenkin voi kestää
tuhon loppuun asti, jolloin pääsee
silkkivuorilliseen arkkuun.
Suunnattoman tärkeätä vain on,
että kestää naurunkaarteet suussa.
Traagillisen näyttelijän osa
lienee yhtäkaikki koomillisin.


Takaisin